Menu Zavřeno

Dobré tipy na parkování u Ruzyně úplně zdarma

Když jsem začínal s rodinou vyrážet na dovolenou dál než na Šumavu, bylo pro mě parkování u Ruzyně často nefalšovaně hororovým zážitkem. Byl jsem označován za neschopného řidiče a budižkničemu. A to rozhodně není nic příjemného, to mi věřte.

Abych sebe (a teď snad i vás) ušetřil dalších problémů, tak s tím co nám dělalo problémy bylo zjistit, jak je to tekutinami do letadla. Dal jsem si tu práci a projezdil okolí Ruzyně vážně křížem krážem a hledal i ta nejskrytější místečka s volnou pracovní plochou. A tady jsou plody mé práce. Seřazené, roztříděné a trefně popsané, aby je neomylně našli i ti, kteří si jinak s mapou nebo navigací moc netýkají.

Parkování u terminálu? Jde to, ale dře to…

Systém krátkodobých parkovišť před terminály letiště Václava Havla v minulosti nechvalně proslavili hlavně řidiči, kteří se po typicky českém způsobu pokusili celý systém obejít. Jejich finta s vláčkem už však dnes fungovat nebude.

Proto je dobré si pamatovat, že na parkovištích označených jak P1 a P2 zaparkujete zdarma jen po dobu 15 minut (koukněte zde, jak pandemie ovlivnila cestování). Přetahovat nedoporučuji, další čtvrthodinka už totiž z vaší peněženky vysaje rovnou stovku. Klíčem k úspěchu je dokonalé načasování a vhodná denní doba – vzhledem k malé kapacitě parkoviště totiž můžete snadno uváznout ve frontě, zatímco minuty nekompromisně naskakují.

Parkování v okolí letiště s dostupností do dvaceti minut

Ano, to bylo hlavní kritérium – ať už po svých, MHD nebo taxíkem. Delší doba by už mohla zavánět nepříjemným zpožděním a zbytečným stresem.

Parking

Parkování v obchodním centru

O OC Šestce už jsem tu někde psal, takže stručně. Toto šikovné obchodní centrum najdete zhruba 10 minut cesty od letiště. Umožňuje odstavení vozu v podzemních garážích i na střeše. A nezaplatíte za něj vůbec nic.

Důležité info

Způsob dopravy na letiště: pěšky, MHD, taxi.

Lze zde zaparkovat nonstop?: Pravděpodobně ano, garanci zaparkování a vyzvednutí vozu máte v otevíracích hodinách centra mezi 8:00 a 22:00 hod.

Můžete parkovat pod střechou?: Ano.

Ráj pro developerské projekty i nešťastné řidiče

Zličín se v posledních letech nebývale rozrostl. Protkala ho síť zbrusu nových ulic se spoustou parkovacích míst. Ale pokud byste chtěli zaparkovat pod střechou a namířili si to do proslulého OC Zličín, budete zklamaní. Auto vám sice odtud také neodtáhnou, ale parkování zdarma tu najdete jen na tři hodiny, za každou další uhradíte 50 Kč. A moc slavné to není ani s MHD, pokud vážně spěcháte, vsaďte radši na taxíka.

Přečtěte si o  Co si promyslet, než se rozhodnete zaparkovat svoje auto poblíž letiště?

Přečtěte si o  Co si promyslet, než se rozhodnete zaparkovat svoje auto poblíž letiště?

Důležité info

Způsob dopravy na letiště: MHD, lépe taxi.

Lze zde zaparkovat nonstop?: Ano.

Můžete parkovat pod střechou?: Ne.

Night street

Za rohem, ale bez garance volné ho místa

Tak přesně taková je zastávka Na Padesátníku. Od terminálů leží skutečně, coby kamenem dohodil (nejblíže má trojku), problémem však může být její malá kapacita. Bez porušování dopravních předpisů tu zaparkuje najednou maximálně 13 vozů, pokud jsou řidiči šikovní nebo nedorazí s dodávkou. Jde o skvělou první volbu, ale pro jistotu byste měli mít i něco v záloze:

Důležité info

Způsob dopravy na letiště: Pěšky, MHD, taxi.

Lze zde zaparkovat nonstop?: Ano.

Můžete parkovat pod střechou?: Ne.

Volný plácek mezi autobusovými zastávkami

Pokud si na chvilku zahrajte na autobus a vydáte se po trase mezi zastávkami K letišti a Terminál 3, stačí, když při směru k areálu Sever otočíte volantem doprava a pojedete dál hned první ulicí. Na jejím konci na vás bude čekat malá parkovací plocha s kapacitou až 33 míst.

Má to však své ale – zadarmo tu zaparkujete jen na štěrku. Jakmile byť jen jedním kolem vjedete na bláto či trávu, vyhmátne si vás hlídka městské policie kvůli přestupku parkování na veřejné zeleni. Pokuty jsou mírně – do 300 Kč. A k terminálu je to vážně pár kroků.

Důležité info

Způsob dopravy na letiště: Pěšky, MHD nebo taxi.

Lze zde zaparkovat nonstop?: Ano.

Můžete parkovat pod střechou?: Ne. A tím výčet vhodných lokalit víceméně končí. Samozřejmě existují i další místa, kde lze na pár minut či hodin auto odstavit, ale o těch tenhle článek není. Zájemci o dlouhodobé parkování, kteří si z výše uvedeného nevybrali, se tak budou muset chtě nechtě poohlédnout po parkovištích placených.

Související příspěvky